Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας της Φλώρινας δημιουργήθηκε το 2013 (σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 90/2013 – ΦΕΚ 130/5-6-2013), από τη συγχώνευση των τμημάτων Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και του τμήματος Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων σε ένα Τμήμα, που λειτουργεί με τέσσερις κατευθύνσεις.

α) Φυτικής Παραγωγής
β) Ζωικής Παραγωγής
γ) Αγροτικής Οικονομίας
δ) Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων.

Η διάρκεια σπουδών στο τμήμα είναι οκτώ εξάμηνα. Τα δύο πρώτα εξάμηνα είναι κοινά για όλους τους φοιτητές ενώ στο τρίτο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μία από τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων λειτουργεί με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εκφάνσεων της αγροτικής δραστηριότητας και παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αλλά και τις απαιτήσεις της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας για εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Κύριος στόχος του Τμήματος και της Σχολής είναι η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και η προώθηση του σύγχρονου τρόπου άσκησης και διαχείρισης της αγροτικής δραστηριότητας και παραγωγής τροφίμων, με την παραγωγή (μέσω της έρευνας) και διάδοση (μέσω της εκπαίδευσης) της απαραίτητης επιστημονικής γνώσης, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Σπουδών τους, οι φοιτητές λαμβάνουν ανάλογα με την κατεύθυνση τον τίτλο του

Τεχνολόγου Γεωπόνου κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής
Τεχνολόγου Γεωπόνου κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής
Τεχνολόγου Γεωπόνου κατεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας
Τεχνολόγου Γεωπόνου κατεύθυνσης Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων

Κατεύθυνση Φυτικής Παραγωγής

Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Γεωπονικής επιστήμης και της φυτικής παραγωγής, όπως είναι η καλλιέργεια των φυτών και δένδρων, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση γεωργικών προϊόντων, η προστασία της φυτικής παραγωγής, η γενετική βελτίωση καθώς και η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της φυτικής παραγωγής και την αξιοποίησή της.

Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής

Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής ασχολούνται είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Γεωπονικής Επιστήμης και της Ζωικής Παραγωγής, όπως είναι η εκτροφή των ζώων, η υγιεινή των εκτροφών, η διακίνηση, η εμπορία, η συντήρηση, η τυποποίηση, η διαχείριση προϊόντων ζωικής προέλευσης, η προστασία της ζωικής παραγωγής, η γενετική βελτίωση και η αναπαραγωγή. Έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της Ζωικής Παραγωγής και την αξιοποίησή της.

Κατεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας

Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς, όπως η οργάνωση και η διοίκηση των αγροτικών επιχειρήσεων, η πληροφόρηση της αγοράς, η διαφήμιση και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, η αγροτική πολιτική της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα της Αγροτικής Παραγωγής .

Κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων

Οι πτυχιούχοι της κατεύθυνσης Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της όπως είναι η συντήρηση, η μεταποίηση, η τυποποίηση, ο υγειονομικός έλεγχος των αγροτικών προϊόντων και γενικά όλων εκείνων των διαδικασιών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων καθώς και διασφάλιση της ποιότητας τους. Επίσης έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη μονάδων, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε όλο το φάσμα των παραγόμενων τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης.

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος όλων των κατευθύνσεων απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν ερευνητική δραστηριότητα ή να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητας τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 1 του Ν. 2327/95, σε συνδυασμό με αυτές του άρθρου 5 παρ. 12γ του Ν.2916/01, οι πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε Ελληνικά ή Ξένα Πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις που ισχύουν εκάστοτε για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.

Πηγή: Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα

Περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα

Το Τμήμα βρίσκεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2015 στο 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία

Σπύρος Παπαχαρίσης | Υεπύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...