Σε ποια μαθήματα θα εξετάζονται οι Έλληνες του εξωτερικού – υπολογισμός μορίων

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 8 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

! έχει εκδοθεί νέα τροποποιητική – διαβάστε εδώ:

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση (Αριθμ. Φ.151/47149/Α5/18-3-2016 ? ΦΕΚ/Β/820/28-3-2016) με την οποία τροποποιείται η με αρ. πρωτ.Φ.151/20049/2007/Β6 (ΦΕΚ272/Β΄) «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες του εδαφίου α της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Ν. 2525/1997, όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του Ν. 2909/2001 (ΦΕΚ 90/Α΄) και των παραγρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 13 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/Α΄)» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και σε ότι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού θα ισχύουν τα εξής:

Α. για τους υποψήφιους των ειδικών κατηγοριών της παραγράφου 1, Τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού αποφοίτων ελληνικών Λυκείων και της παραγράφου 2, Τέκνα Ελλήνων υπαλλήλων αποσπασμένων σε ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες στο εξωτερικό ή σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει και η Ελλάδα απόφοιτων ελληνικών Λυκείων η εισαγωγή στο Α΄ εξάμηνο σπουδών των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνεται με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις στα παρακάτω μαθήματα, κατά περίπτωση και με κριτήριο επιλογής το σύνολο των μορίων τους. Συγκεκριμένα οι παραπάνω θα εξετάζονται στα μαθήματα μιας από τις εξής τρεις ομάδες προσανατολισμού – Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, πολλαπλασιάζεται με τους αντίστοιχους συντελεστές κατά Επιστημονικό Πεδίο όπως φαίνεται στον πίνακα. Το άθροισμα των γινομένων, κατά περίπτωση, αποτελεί το σύνολο των μορίων που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή στα αντίστοιχα τμήματα, σχολές και εισαγωγικές κατευθύνσεις του ενός ή των δύο επιστημονικών πεδίων της ομάδας προσανατολισμού που έχει επιλέξει και για τα οποία έχει δηλώσει προτίμηση ο υποψήφιος.

Προκειμένου για τμήματα ή σχολές ή εισαγωγικές κατευθύνσεις που απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων προκύπτει μετά την προσθήκη στο σύνολο των μορίων, κατά περίπτωση, του γινομένου της βαθμολογικής επίδοσης στο ειδικό μάθημα, μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου, με το συντελεστή ένα και μισό (1,5). Αν τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα είναι δύο (2), ως βαθμολογική επίδοση στο ειδικό μάθημα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των δύο ειδικών μαθημάτων. Προκειμένου για την επιλογή στα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο σύνολο των μορίων κατά περίπτωση, προστίθενται και τα μόρια που προκύπτουν από το γινόμενο του μέσου όρου του βαθμού στα τρία αγωνίσματα με το συντελεστή ένα και μισό (1,5).

mathimata_exoterιkou

 Β. για τους υποψήφιους της ειδικής κατηγορίας της παραγράφου 3, Ελλήνων αποφοίτων ξένων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων που λειτουργούν στο εξωτερικό η εισαγωγή στο Α΄ εξάμηνο σπουδών των σχολών ή τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνεται με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις στα παρακάτω μαθήματα, κατά περίπτωση και με κριτήριο επιλογής το σύνολο των μορίων τους.:

i) μόνο στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου «Νεοελληνική Γλώσσα», για να εισαχθούν στις σχολές, στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης. Προκειμένου για την εισαγωγή τους στις σχολές, στα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, με βάση το σύνολο των μορίων που προκύπτει από το άθροισμα των γινομένων του μέσου γενικού βαθμού απόλυσης από το λύκειο με το συντελεστή δύο και μισό (2,5) και της βαθμολογικής τους επίδοσης στο μάθημα γενικής παιδείας της Γ΄τάξης Γενικού Λυκείου «Νεοελληνική Γλώσσα» μετά την αναγωγή τους στην εικοσάβαθμη κλίμακα, με συντελεστή δύο και μισό (2,5).
ii) σε όλα τα μαθήματα μιας από τις τρεις ομάδες προσανατολισμού, προκειμένου να εισαχθούν στις σχολές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στις σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Μπορείτε να κατεβάσετε σχετική φόρμα υπολογισμού σε excel και να δημιουργήσετε σε αυτήν διάφορα σενάρια υπολογισμού μορίων για κάθε κατηγορία.

Σπύρος Παπαχαρίσης | Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...