Ίδρυση Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας – φοίτηση και πιστοποίηση συμβούλων ευρεσιτεχνίας

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Με το ΠΔ 31/2019 ΦΕΚ Τεύχος Α’ 56/05.04.2019 ιδρύεται Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αυτοτελής υπηρεσία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.), με έδρα την Αθήνα, η οποία υπάγεται απευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Β.Ι. και απολαύει διοικητικής, περιουσιακής και δημοσιονομικής αυτοτέλειας (στο εξής αναφερόμενη ως «Ακαδημία»). Η προαναφερθείσα επωνυμία για τις σχέσεις της Ακαδημίας με το εξωτερικό μεταφράζεται σε «Hellenic Industrial Property Academy».

Το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας και έπειτα από γνώμη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, προκηρύσσεται ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στην Ακαδημία.
Η εισαγωγή των σπουδαστών γίνεται κατόπιν υποβολής φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογείται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων.

Περιεχόμενο και διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

1. Η βασική εκπαίδευση και κατάρτιση περιλαμβάνει θεωρία της ευρεσιτεχνίας και πρακτικές εφαρμογές βιομηχανικής ιδιοκτησίας υπό την καθοδήγηση, υποστήριξη και επίβλεψη εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού. Tο αναλυτικό πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης, περιέχεται στο Παράρτημα Α του παρόντος και η υλοποίησή του πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ακαδημίας, κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ο.Β.Ι. Τα προγράμματα βασικής εκπαίδευσης έχουν διετή διάρκεια.

2. Τα προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης περιλαμβάνουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης στους ίδιους τομείς με αυτούς της βασικής εκπαίδευσης που περιέχονται στο Παράρτημα Α, αλλά είναι σύντομης διάρκειας, δεν οδηγούν στη λήψη πιστοποίησης συμβούλου ευρεσιτεχνίας, αλλά μόνο σε πιστοποιητικό παρακολούθησης, και απευθύνονται, ιδίως σε δικηγόρους, ακαδημαϊκούς και ερευνητές, διωκτικές αρχές, τελωνεία, δικαστές, επιχειρήσεις, και πιστοποιημένους συμβούλους ευρεσιτεχνίας.

Αιτήσεις και δικαιολογητικά συμμετοχής
1. Ο φάκελος υποψηφιότητας αποτελείται από τα εξής δικαιολογητικά:

α. Έντυπο αίτησης συμμετοχής για την επιλογή τους.
β. Αντίγραφο πτυχίου τουλάχιστον τετραετούς φοίτησης Νομικής Σχολής ή Σχολής με αντικείμενο που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Β ελληνικού Α.Ε.Ι ή Α.Τ.Ε.Ι. ή αντίγραφο πτυχίου ανώτατου ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο),
γ. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων στην οποία να αναγράφεται και ο βαθμός του πτυχίου (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
δ. Πιστοποιητικό κατοχής Άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας.
ε. Βιογραφικό Σημείωμα
στ. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.
ζ. Υπόμνημα μέγιστης έκτασης χιλίων (1000) λέξεων στο οποίο θα αναγράφονται τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου, οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί να σπουδάσει στην Ακαδημία, και γιατί το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό υπόβαθρο τουυποψηφίου ανταποκρίνεται στους άξονες και τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ακαδημίας.

Πρόσθετα δικαιολογητικά που μπορούν να υποβληθούν και να αξιολογηθούν είναι, ιδίως:

α. Άλλα πτυχία Α.Ε.Ι. (ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα έγγραφα).
β. Πιστοποιητικά κατοχής και άλλης (πέραν της αγγλικής) ξένης γλώσσας (ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα έγγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα αρχή ή δικηγόρο).
γ. Αντίγραφο διπλωματικής ή πτυχιακής εργασίας, αν υπάρχει.
δ. Ανάτυπα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά τα οποία δημοσιεύουν εργασίες με το σύστημα των κριτών ή πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.
ε. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
στ. Διδακτορικό Δίπλωμα (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο).
ζ. Πρόσφατες συστατικές επιστολές
η. Βεβαιώσεις ή πιστοποιητικά σεμιναρίων
θ. Πιστοποιητικό γνώσης Η/Υ
ι. Πιστοποιητικά απόδειξης επαγγελματικής εμπειρίας

Κριτήρια επιλογής υποψηφίων

Οι φάκελοι των υποψήφιων αξιολογούνται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Βαθμός πτυχίου: Βαρύτητα 15%
β. Βαθμολογία σε σχετικά μαθήματα: Βαρύτητα 10%
γ. Επιπλέον ξένες γλώσσα πέραν της αγγλικής: Βαρύτητα 5%
δ. Βαθμός Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης: Βαρύτητα: 15%
ε. Διδακτορικό Δίπλωμα: Βαρύτητα 20%
στ. Δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά και συνέδρια: Βαρύτητα 5%
ζ. Επιμορφωτικά σεμινάρια σε σχετικό αντικείμενο, συστατικές επιστολές: Βαρύτητα 5%
η. Σχετική επαγγελματική Εμπειρία: Βαρύτητα 25%

Εθνικές εξετάσεις για την πιστοποίηση συμβούλου ευρεσιτεχνίας

1. Οι εθνικές εξετάσεις για την λήψη πιστοποίησης συμβούλου ευρεσιτεχνίας λαμβάνουν χώρα έως τρεις (3) φορές κατ’ έτος, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας. Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνεται η ακριβής ημέρα και ώρα διεξαγωγής των εξετάσεων, τόσο των γραπτών, όσο και των προφορικών.

2. Οι εθνικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

α. γραπτή εξέταση η οποία συνίσταται στην συγγραφή αίτησης κατοχύρωσης και στην αξιολόγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή σε πράξη προσβολής διπλώματος ευρεσιτεχνίας και
β. προφορική εξέταση πάνω σε θεματική που άπτεται του δικαίου βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της διαδικασίας κατάθεσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
3. Η επιτυχής συμμετοχή στις εθνικές εξετάσεις του παρόντος άρθρου οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας.
4. Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις εθνικές εξετάσεις του παρόντος άρθρου είναι οι ακόλουθες:
2.1. πτυχίο τουλάχιστον τετραετούς φοίτησης Νομικής Σχολής ή Σχολής ελληνικού Α.Ε.I./ A.T.E.I. ή πτυχίο ανώτατου ιδρύματος της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον ΔΟΑΤΑΠ (ευκρινές φωτοαντίγραφο από το πρωτότυπο έγγραφο) με αντικείμενο Νομικής ή που να περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Β και
2.2. Άριστη γνώση της Αγγλικής Γλώσσας και
2.3. Επιτυχής ολοκλήρωση του συνολικού προγράμματος βασικής εκπαίδευσης της Ακαδημίας ή αποδεδειγμένη εμπειρία μαθητείας σε πιστοποιημένο σύμβουλο ευρεσιτεχνίας του Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας διάρκειας τουλάχιστον πέντε (5) ετών, όπως αυτή αποδεικνύεται εγγράφως.
5. Οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι ευρεσιτεχνίας του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας απαλλάσσονται από τις εξετάσεις, εκτός από το μέρος εκείνο της ύλης που αφορά στο Ελληνικό σύστημα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και μπορούν, κατόπιν επιτυχούς προφορικής ή γραπτής εξέτασης σε αυτό, να προχωρήσουν σε αναγνώριση της πιστοποίησής τους στην Ελλάδα με την
κατάθεση σχετικής αίτησης και επικυρωμένου αντιγράφου του τίτλου πιστοποίησής τους (EQE) ενώπιον της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Αποδεκτά πτυχία υποψηφίου συμβούλου

Γίνονται δεκτά προς τον σκοπό κατάθεσης αίτησης υποψήφιου συμβούλου ευρεσιτεχνίας, πτυχία ΑΕΙ και ΑΤΕΙ του δεύτερου επιστημονικού πεδίου (θετικής ή τεχνολογικής κατεύθυνσης) και του τρίτου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής), ιδίως αλλά όχι περιοριστικά, των κάτωθι θεματικών:

Βιολογία/ Βιοτεχνολογία/ Χημεία/ Βιοχημεία/ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά/Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών/ Μηχανικών/Μηχανολόγων/ Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών/Φαρμακευτική/ Γεωπονία.

Διαβάστε περισσότερα: ΠΔ 31/2019 ΦΕΚ Τεύχος Α’ 56/05.04.2019

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...