Τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄ τάξης του ΓΕΛ Αμυνταίου

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 6 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Στις 27 Ιουνίου 2018 το Γενικό Λύκειο Αμυνταίου πραγματοποίησε την 1η Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών της Γ΄ τάξης στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ήταν οι 58 απόφοιτοι, ο σύλλογος των εκπαιδευτικών του σχολείου καθώς και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών. Στην ομιλία της η Κα. Ζούλα Ευαγγελία η διευθύντρια του σχολείου ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Σας καλωσορίζουμε στην 1η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου Αμυνταίου. Οι φετινοί τελειόφοιτοι, όχι πια μαθήτριες και μαθητές αλλά δεσποινίδες και κύριοι με τη φρεσκάδα της ηλικίας τους, τη χαρά στα μάτια τους, την ανακούφιση για το τέλος των εξετάσεων, την προσμονή των καλών αποτελεσμάτων ήρθαν σήμερα εδώ να παραλάβουν των τίτλο σπουδών που αποδεικνύει την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στο Λύκειο. Σας ευχαριστούμε που με την παρουσία σας τιμάτε την εκδήλωση που ετοιμάσαμε μαζί με το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.

Αγαπητά μου παιδιά επιστρατεύω την πείρα της ηλικίας και τη φωνή της καρδιάς για να σας απευθύνω λίγα λόγια πριν οι δρόμοι μας χωρίσουν. Μετά από την κοινή προσπάθεια της τελευταίας χρονιάς οι συνάδερφοί μου κι εγώ με τις μικρές μας δυνάμεις και τη μεγάλη μας αγάπη απόψε θα σας αποχαιρετίσουμε. Ήρθατε πριν από χρόνια στο σχολείο ντροπαλοί, συνεσταλμένοι και σήμερα φεύγετε με το κεφάλι ψηλά με βεβαιότητα για τον εαυτό σας με τα πινέλα και τα χρώματα έτοιμοι να ζωγραφίσετε τον παράδεισο και να μπείτε σ’ αυτόν όπως λέει ο Καζαντζάκης.

Αυτά τα χρόνια του σχολείου διδαχθήκατε με τη μελέτη και την παρατήρηση μέσα και έξω από την τάξη τι είναι και τι αξίζει η εργασία, η επιμέλεια, η τάξη, η μεθοδικότητα, η οργάνωση. Τι είναι και τι αξίζει η προσπάθεια, η επιμονή, η υπομονή, το πνεύμα συνεργασίας, η αμοιβαία κατανόηση, η αγάπη. Μάθατε τι είναι ευγένεια, μεγαλοψυχία, ειλικρίνεια. Δημιουργήσατε δεσμούς κι αποκτήσατε γνώσεις για να μπορέσετε ν’ ανταποκριθείτε στις ανάγκες της μελέτης της επιστήμης, της σταδιοδρομίας που θ’ ακολουθήσετε.

Είμαι σίγουρη πως με το ήθος σας θ’ αντιμετωπίσετε τις αντιξοότητες, τα διλήμματα, τους κινδύνους που θα βρείτε μπροστά σας. Να μην απογοητευθείτε από αποτυχίες και εμπόδια. Να μη συμβιβαστείτε με τη μετριότητα. Κρατείστε όρθια την ψυχή σας, σταθερή και την αγωνιστική διάθεση, ακέραια την πίστη στους ευγενικούς σας σκοπούς, στα μεγάλα, τα ωραία, τ’ αληθινά όπως λέει ο ποιητής.

Ο κόσμος σας χρειάζεται και υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λύσετε. Είστε το μέλλον. Οι πιο σημαντικοί πολίτες. Τα δικά σας όνειρα χτίζονται σήμερα. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Θα θέλαμε όμως να έρθει η μέρα που θ’ αναδείξετε τα χαρίσματα, τη δημιουργικότητα και τη διανοητική σας ικανότητα. Η ημέρα που με ανθρωπιά και ευγένεια, ενθουσιασμό και αφοσίωση θα φτάσετε ο καθένας στην Ιθάκη του.

Αγαπητοί συνάδερφοι

Ο καιρός της διδασκαλίας τελείωσε. Είναι δύσκολή η προσπάθεια ν’ ασκούμε την παιδεία και την αγωγή της νεότητας. Η παιδεία είναι μέγα αγαθό και αναντικατάστατο κτήμα. Μας εφοδιάζει με γνώσεις και ικανότητες. Μας ελευθερώνει από την άγνοια και τις πλάνες, από τα δεσμά των προλήψεων. Μας προφυλάσσει από τον εγωισμό, μετριάζει τα πάθη, αναπτύσσει την κρίση, ισχυροποιεί την ηθική αντοχή.

Εξευγενίζει την ψυχή. Καλλιεργεί την πραότητα, την ανεκτικότητα απέναντι στις αδυναμίες, την καλοκαγαθία, τη συνεργατικότητα, τις κοινωνικές αρετές.

Εμπνέει την αποστροφή στην αδικία, τη λατρεία της ελευθερίας, το υψηλό φρόνημα. Προετοιμάζει την ευημερία και την πρόοδο των λαών και διασφαλίζει της επιβίωσή τους. Είναι άσκηση ζωής και καθημερινός αγώνας για εμάς τους δασκάλους. Σήμερα που ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται δικαιώνεται το έργο και οι ελπίδες μας.

Τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθούμε τα βήματα αυτών των νέων με τη χρυσή καρδιά και το σπουδαίο μυαλό και θα καμαρώνουμε την πρόοδο και την επιτυχία του καθενός. Θα είναι αυτά τα νέα παιδιά ο καθρέφτης των προσπαθειών μας, ο γνώμονας της αποδοτικότητάς μας, η ζωντανή απόδειξη για την ωφελιμότητα, για την αξία του ταπεινού μας έργου δασκάλων και οδηγών της νεότητας.

Αγαπητοί μου γονείς.

Ο καιρός πέρασε, ο κόσμος προχώρησε, τα παιδιά σας μεγάλωσαν.

Έχετε κάθε λόγο απόψε να αισθάνεστε περήφανοι.

Σας συγχαίρω τον καθένα ξεχωριστά για την αγάπη και τη φροντίδα, για τις θυσίες σας, σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, σας εύχομαι με υγεία και δύναμη για να καμαρώνετε τους υπέροχους ανθρώπους που δημιουργήσατε και ανατρέφετε.

Ευχαριστώ θερμά τους φορείς για την έμπρακτη στήριξη και τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Αμυνταίου κ. Θεοδωρίδη. Εύχομαι απάνεμα λιμάνια στα ταξίδια σας Καλή τύχη».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης και ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Αμυνταίου κ. Γιώργος Τρυφωνόπουλος. Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμυνταίου συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, η οποία σηματοδοτεί για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου το τέλος της σχολικής τους ζωής. Σας παραθέτουμε απόσπασμα του χαιρετισμού:

«(…) Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη στιγμή τα συναισθήματά σας είναι ανάμεικτα: ανακούφιση για το τέλος των εξετάσεων, συγκίνηση για την ολοκλήρωση των σχολικών σας υποχρεώσεων, αλλά και μεγάλη ανυπομονησία για το μέλλον σας. Εύχομαι ολόψυχα σε λίγες μέρες, με την ανακοίνωση των βαθμολογιών, να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα! Όλα τα προηγούμενα χρόνια ζήσατε πολλές και διαφορετικές στιγμές… αγωνίας, άγχους, διαβάσματος, αλλά συγχρόνως αποκομίσατε εμπειρίες που θα σας συντροφεύουν σε όλη σας τη ζωή. Γιατί αυτός είναι ο πιο ουσιαστικός ρόλος του σχολείου, να προωθεί τη δημιουργικότητα και τη συμμετοχικότητα του μαθητή, να διαμορφώνει ηθικά και να καλλιεργεί πολύπλευρα την προσωπικότητα του, ώστε αποκτώντας σταδιακά σφαιρική παιδεία , να μπορεί να γίνει ένας χρήσιμος πολίτης , να μπορέσει να ξεχωρίσει για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του ανάμεσα στο κοινωνικό σύνολο. Θέλω όμως να σταθώ και στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι καθηγητές του συγκεκριμένου σχολείου… χωρίς να θέλω να αδικήσω το προηγούμενο συμβούλιο διδασκόντων, θεωρώ ότι η παρουσία της κ. Ζούλα μόνο εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί. Αξιόλογοι νέοι καθηγητές, με φρέσκες ιδέες αλλά και καθηγητές με μεγάλη εμπειρία διαμόρφωσαν από κοινού τη φυσιογνωμία που σήμερα έχει το Γενικό Λύκειο Αμυνταίου. Πολλά προγράμματα, πολλές δραστηριότητες, συνεχής επαφή μαζί μας για την όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του σχολείου.

Μας συγκινήσατε πολλές φορές φέτος με το ενδιαφέρον σας, με τη συμμετοχή σας σε εθελοντικές δράσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος μας. Εύχομαι να συνεχίσετε και τα επόμενα χρόνια με τον ίδιο ζήλο και αγάπη για τα παιδιά μας. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι και ευελπιστώ ότι τον Δεκέμβρη που συνήθως πραγματοποιείται η καθιερωμένη εκδήλωση βράβευσης των επιτυχόντων των πανελληνίων εξετάσεων να σας δω όλους και να σας συγχαρώ έναν έναν ξεχωριστά!».

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...