Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ΣΣΑΣ

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 9 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ένας χρήσιμος οδηγός ερωτήσεων – απαντήσεων που αφορά στις σπουδές στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Προέρχεται από τον επίσημο δικτυακό τόπο της ΣΣΑΣ:

Πώς μπορώ να εισαχθώ στη Σχολή;

Η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ μπορεί να γίνει μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους αποφοίτους Γενικού Λυκείου. Μετά το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε Προκαταρκτικές Εξετάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά τεστ, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

Είναι δυνατή η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ Μαθητών από άλλη Στρατιωτική Σχολή;

Η εισαγωγή Μαθητών άλλων Στρατιωτικών Σχολών στη ΣΣΑΣ είναι δυνατή μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται εκ νέου στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ψυχοτεχνικές, υγειονομικές, αθλητικές). Εφόσον κριθούν εισακτέοι στη ΣΣΑΣ, οφείλουν να παραιτηθούν από τη Στρατιωτική Σχολή όπου φοιτούν.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για τις προϋποθέσεις εισαγωγής στη ΣΣΑΣ;
Όλες οι σχετικές πληροφορίες περιλαμβάνονται στην Εγκύκλιο Διαταγή (ΕΔΥΕΘΑ Προκήρυξης Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ) που εκδίδει κάθε χρόνο, περίπου στις αρχές Μαρτίου το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της Σχολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ssas.gr και στην αντίστοιχη του ΓΕΕΘΑ www.geetha.mil.gr.

[quote font_size=”13″ bcolor=”#4b68f4″ arrow=”yes”]Ποιες είναι οι ειδικές κατηγορίες εισαγωγής στη Σχολή;
Οι ειδικές κατηγορίες των υποψηφίων που μπορούν να εισαχθούν στη ΣΣΑΣ περιγράφονται στην Εγκύκλιο Διαταγή «Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ», η οποία εκδίδεται, περί τα μέσα Μαρτίου κάθε έτους.

Είναι δυνατή η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων;
Δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία εισαγωγή Μαθητών σε κανένα Τμήμα της ΣΣΑΣ με κατατακτήριες εξετάσεις.

Ποια είναι τα όρια των αθλητικών δοκιμασιών για την εισαγωγή στη Σχολή;
Τα όρια των αθλητικών δοκιμασιών, οι οποίες αποτελούν μέρος των Προκαταρκτικών Εξετάσεων εισαγωγής στη ΣΣΑΣ, περιγράφονται στην Εγκύκλιο Διαταγή «Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ», η οποία εκδίδεται, περί τα μέσα Μαρτίου κάθε έτους.

Το ύψος αποτελεί κριτήριο για την εισαγωγή στη ΣΣΑΣ;
Το ύψος αποτελεί κριτήριο εισαγωγής στη ΣΣΑΣ, το οποίο καθορίζεται με την Εγκύκλιο Διαταγή «Προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ», η οποία εκδίδεται, περί τα μέσα Μαρτίου κάθε έτους.

Πότε ανακοινώνεται το πρόγραμμα των Προκαταρτικών Εξετάσεων;
Το πρόγραμμα των Προκαταρκτικών Εξετάσεων κοινοποιείται περί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου εκάστου έτους από την ιστοσελίδα της Σχολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ssas.gr. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Επιλογής της Διεύθυνσης Σπουδών της ΣΣΑΣ στα τηλ. 2310-962112, 2310-962177 και 2310-962191.

Πώς υποβάλλονται τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο Διαγωνισμό Επιλογής Υποψηφίων της ΣΣΑΣ;
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορείτε να τα αποστείλετε με συστημένη επιστολή ή να τα προσκομίσετε αυτοπροσώπως στη διεύθυνση: Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, Πλήθωνος Γεμιστού 2, Τ.Κ. 54638, Θεσσαλονίκη. Είναι δυνατή η εισαγωγή επιλαχόντων στη ΣΣΑΣ; Επισημαίνεται ότι στα ΑΣΕΙ ? ΑΣΣΥ από το ακαδημαϊκό έτος 2008 ? 2009, βάσει του Ν. 3648/2008, ΦΕΚ 38/Α΄, δεν είναι πλέον δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσιάσεως, παραιτήσεως ή απομακρύνσεως των υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Ποια είναι τα τμήματα της Σχολής;
Η Διεύθυνση Σπουδών της Σχολής διαιρείται σε Τμήματα Εκπαίδευσης, τα οποία είναι τα εξής: α. Τμήμα Υγειονομικού το οποίο περιλαμβάνει τα Τμήματα: Ιατρικού, Οδοντιατρικού, Φαρμακευτικού, Κτηνιατρικού και Ψυχολογικού. β. Τμήμα Λοιπών Σωμάτων, το οποίο περιλαμβάνει το Τμήμα Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων και το Τμήμα Οικονομικού.

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στη Σχολή;
Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί όσο διαρκεί η φοίτηση στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Παναπιστημίου Θεσ/νικης, δηλαδή 6 χρόνια για το Ιατρικό, 5 για το Κτηνιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Τμήμα και 4 χρόνια για τα Τμήματα Ψυχολογικού, Στρατολογικού -Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ) και Οικονομικού. Το ανώτατο χρονικό όριο φοίτησης στη ΣΣΑΣ, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Σχολής, είναι όσα τα χρόνια φοίτησης στο ΑΠΘ, προσαυξημένο κατά δύο χρόνια. Εφόσον κάποιος μαθητής υπερβεί το παραπάνω χρονικό όριο διαγράφεται από τη ΣΣΑΣ, αλλά και από την αντίστοιχη Σχολή – Τμήμα του ΑΠΘ. Επιπλέον, υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση στο Δημόσιο για κάθε χρόνο που φοίτησε στη ΣΣΑΣ. Τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνον στην περίπτωση διαγραφής κάποιου μαθητή για λόγους υγείας.

Που εκπαιδεύονται οι Μαθητές;
Η εκπαίδευση των Μαθητών είναι Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική. Η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση πραγματοποιείται στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΣΣΑΣ.

Υπάρχουν έξοδα για τη φοίτηση στη Σχολή;
Όλα τα έξοδα φοίτησης στη Σχολή (διαμονή, διατροφή κτλ) βαρύνουν το Δημόσιο. Επιπλέον οι μαθητές της ΣΣΑΣ λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι μαθητές της ΣΣΑΣ μετά την αποφοίτησή τους;
Οι απόφοιτοι της Σχολής είναι υποχρεωμένοι μετά την αποφοίτησή τους να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων: Οι Ιατροί για 12 χρόνια, οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί για 10 χρόνια και οι Ψυχολόγοι, Στρατολόγοι-Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι και Οικονομικοί για 8 χρόνια.

Μετά την αποφοίτηση τι; 
Οι Μαθητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα). Το Σώμα Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων είναι Κοινό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αξιωματικοί του Σώματος ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί και μπορούν να υπηρετήσουν σε Μονάδες – Υπηρεσίες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εάν κάποιος μαθητής αποφοιτήσει από το Τμήμα Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων της ΣΣΑΣ, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου;
Όχι, διότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Αξιωματικού από τη μια πλευρά και της ιδιότητας του δικηγόρου από την άλλη.

Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ιδιότητα του Στρατιωτικού Δικαστή;
Στη ΣΣΑΣ δεν υπάρχει Τμήμα από το οποίο να αποφοιτούν Στρατιωτικοί Δικαστές. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Στρατολογικου-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων της ΣΣΑΣ δεν τοποθετούνται σε θέσεις της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Προκειμένου να γίνει κάποιος Στρατιωτικός Δικαστής θα πρέπει να επιτύχει σε σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύσσεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η σχετική προκήρυξη αναφέρει κάθε φορά τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Πηγή: ΣΣΑΣ (Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων)

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...