Μετατάξεις Υπαξιωματικών προερχομένων από ΑΣΣΥ στο Σώμα των Αξιωματικών (νομικό πλαίσιο)

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 4 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο 3883/2010,  Άρθρο 9. προβλέπεται η διαδικασία της μετάταξης Μονίμων Υπαξιωματικών και Ανθυπασπιστών προερχομένων από ΑΣΣΥ (Σχολές Υπαξιωματικών), στο Σώμα των Αξιωματικών εφόσον αυτοί κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ. Επίσης με το ίδιο άρθρο οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) καθώς και οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών.

Συγκεκριμένα:

Άρθρο 9, Μετατάξεις

  1. Μόνιμοι Υπαξιωματικοί και Ανθυπασπιστές που προέρχονται από ΑΣΣΥ, έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την ονομασία τους ως Υπαξιωματικών και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα των Αξιωματικών με ειδικότητα Αξιωματικού, όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 3, κατά τις ισχύουσες διατάξεις προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων με απόφαση του οικείου κατά Κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, ως πληρούντες τα Κριτήρια του άρθρου 12.
  2. ΕΜΘ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) έτη πραγματικής υπηρεσίας και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη πραγματικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα ή ισότιμο αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών αλλοδαπής, μπορούν να μετατάσσονται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με ειδικότητα που προσιδιάζει στον τίτλο σπουδών τους, προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθμού τον οποίον φέρουν, με απόφαση του οικείου κατά κλάδο Ανωτάτου Συμβουλίου, εφόσον πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 12.

Για τους μετατασσόμενους ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ. δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας που καθορίζονται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του ν.δ. 445/1974 (Α΄ 160).


Με την Υ.Α. Φ.400/ΑΔ.4024/Σ.836 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 1572/24.04.2020) εξειδικεύονται τα κριτήρια που αφορούν στις μετατάξεις Mονίμων Υπαξιωματικών και Ανθυπασπιστών αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), κατόχων πτυχίων ανώτατης εκπαίδευσης.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...