Επιστολή του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη προς τα επιμελητήρια για τη στήριξη του προγράμματος Μαθητείας

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης απέστειλε επιστολή προς τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της χώρας. Στην επιστολή του ο Υφυπουργός κάλεσε τα Επιμελητήρια να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις μέλη τους και να διοργανώσουν ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να στηρίξουν το θεσμό της μαθητείας προσφέροντας θέσεις στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2017-2018 και συμβάλλοντας, έτσι, στην προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και διασύνδεσής της με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

Αγαπητέ/ή Πρόεδρε,

Για το Υπουργείο Παιδείας η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) αποτελεί βασική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε σημαντικές θεσμικές αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και εργασιακών δυνατοτήτων των αποφοίτων τους. Η εισαγωγή του θεσμού της Μαθητείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και στους χώρους εργασίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της ΕΕΚ. Ο στόχος μας είναι να γίνουν τα ΕΠΑΛ επιλογή των μαθητών και των μαθητριών.

Ο σχεδιασμός της Μαθητείας οργανώθηκε με βάση τη μάθηση στον χώρο εργασίας (work based learning) και υλοποιείται με τρόπο ώστε να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα επαγγελματικής αναζήτησης που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω για μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου θεσμού.

Η Μαθητεία είναι 9μηνης διάρκειας. Απευθύνεται σε ενήλικες αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων που έχουν αποκτήσει και απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.

Η Σύμβαση Μαθητείας συνδέει τον μαθητευόμενο με τον εργοδότη, ο οποίος αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στο χώρο εργασίας με πρόγραμμα σπουδών που εποπτεύεται από τα ΕΠΑ.Λ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας αντιστοιχεί σε κατάρτιση επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και η πιστοποίηση των προσόντων υλοποιείται από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται ημερήσια αποζημίωση που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομίμου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μαθητεία επιδοτείται σε ποσοστό 53 % από το ΕΣΠΑ.

Ο μαθητευόμενος παρακολουθεί το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο σχολείο μία ημέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες παρακολουθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας.

Ο θεσμός της Μαθητείας την περσινή χρονιά αγκαλιάστηκε από 1200 απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ, με εμπλοκή αρκετών δημόσιων, ιδιωτικών επιχειρήσεων και Επιμελητηρίων. Φιλοδοξούμε με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων να πολλαπλασιάσουμε τα επόμενα δύο χρόνια τον αριθμό των θέσεων μαθητείας.

Η συνεργασία με τα Επιμελητήρια, που είναι οι φυσικοί φορείς σύνδεσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στις προθέσεις μας, επιπλέον, από την επόμενη σχολική χρονιά 2017-18, είναι να εφαρμοστεί και στα ΙΕΚ, τα οποία αποτελούν το δεύτερο μεγάλο πυλώνα της στρατηγικής μας για την ΕΕΚ. Η διάρκεια της μαθητείας στα ΙΕΚ έχει οριστεί στους έξι μήνες.

Με την επιστολή αυτή σας καλώ να στηρίξετε μέσω των επιχειρήσεων-μελών σας το θεσμό της Μαθητείας, προσφέροντας θέσεις μαθητείας σε απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων και των ΙΕΚ.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τις επιχειρήσεις μέλη σας ή/και να διοργανώσετε ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ώστε να προσφέρουν θέσεις Μαθητείας για το σχολικό έτος 2017-2018 και μαζί να στηρίξουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και διασύνδεσής της με την ελληνική επιχειρηματικότητα.

πηγή: ΥΠΠΕΘ

comapass | Σπύρος Παπαχαρίσης, Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Φλώρινας

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...