Επαγγελματίας επίτροπος – τυπικά και ουσιαστικά προσόντα επιλογής

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 5 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

ΚΥΑ Αριθμ. Δ11/οικ.28303/1153 (ΦΕΚ Τεύχος B’ 2558/27.06.2019) Καθορισμός απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου, τα κωλύματα, καθορισμός αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων ανά επαγγελματία επίτροπο, τεχνικές λεπτομέρειες εκπαίδευσης, διαρκούς επιμόρφωσής τους, καθώς και της τακτικής αξιολόγησης τους, είδος, όροι, περιεχόμενο της σύμβασης, αμοιβή τους και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Σκοπός των διατάξεων της παρούσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130Α΄) είναι η καθιέρωση της διαδικασίας επιλογής επαγγελματιών επιτρόπων και συγκεκριμένα ο καθορισμός των απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους, οι τεχνικές λεπτομέρειες εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης τους, καθώς και οι μηχανισμοί παρακολούθησης, υποστήριξης και της αξιολόγησης των επαγγελματιών επιτρόπων, ο καθορισμός του αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων ανά επαγγελματία επίτροπο, το είδος, οι όροι, το περιεχόμενο της σύμβασης, καθώς και η αμοιβή τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, Τυπικά και ουσιαστικά προσόντα

Ο/η επαγγελματίας επίτροπος πρέπει να:

α) Είναι πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. με τίτλο σπουδών κοινωνικών, ανθρωπιστικών, νομικών ή πολιτικών επιστημών.
β) Έχει καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας. Σε περίπτωση που ο/η επαγγελματίας επίτροπος δεν διαθέτει την ελληνική ιθαγένεια, να έχει άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
γ) Διαθέτει γνώσεις χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα της επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.
δ) Διαθέτει αποδεδειγμένα γνώση ή/και τουλάχιστον δωδεκάμηνη εμπειρία σε ζητήματα προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού, παροχής συνδρομής και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή προστασίας του παιδιού.

Πρόσθετα προσόντα δύναται να εξειδικεύονται περαιτέρω στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, ύστερα από αίτημα του Ε.Κ.Κ.Α. και σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π. κατά την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 5, Πρόσληψη επαγγελματιών επιτρόπων

Οι επαγγελματίες επίτροποι προσλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προσλήψεις σε Ν.Π.Δ.Δ. του δημοσίου τομέα, ως προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 2190/1994, όπως αυτός ισχύει. Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Με την ολοκλήρωση της πρόσληψης τους, οι επαγγελματίες επίτροποι εντάσσονται στο Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων που τηρεί το Ε.Κ.Κ.Α., κατά τις κείμενες διατάξεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 6, Υποχρεώσεις κι αρμοδιότητες επαγγελματία επιτρόπου

Ο/η επαγγελματίας επίτροπος διορίζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του ν. 4554/2018. Λαμβάνοντας υπόψη ζητήματα που άπτονται των συνθηκών και δικαιωμάτων εργασίας των επαγγελματιών επιτρόπων, όπως ενδεικτικά η λήψη κανονικής άδειας ή η περίπτωση αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων λόγω ασθενείας, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να διορίζει και αναπληρωτή επίτροπο, που υποδεικνύει το Ε.Κ.Κ.Α.

 

 

 

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...