Αναγνώριση των Πτυχίων Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα από το Υπουργείο Παιδείας

🕜 Το άρθρο που προσπελάσατε έχει δημοσιευθεί πριν 7 έτη. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τον χρόνο δημοσίευσής του και το ενδεχόμενο ότι όσα αναγράφονται σε αυτό να μην ισχύουν ή να έχουν τροποποιηθεί.

Το Υπουργείο Παιδείας δια του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) ανεγνώρισε επισήμως, το Πτυχίο Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 ? Sorbonne Paris Cit? με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, ως Επαγγελματικά Ισοδύναμο προς τα Πτυχία Νομικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων

Α. Η απόφαση αναγνώρισης του ΣΑΕΠ

Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (στο εξής ΣΑΕΠ), κοινοποίησε στον κύριο Μ.Π. πτυχιούχο Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 ? Sorbonne Paris Cit? με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, την απόφαση Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας, σύμφωνα με την οποία, «Αναγνωρίζουμε[ει] στον Μ. Π. την επαγγελματική ισοδυναμία του τίτλου Maitrise Droit, Economie, Gestion, Mention Droit, Specialite Droit Des Affaires του ιδρύματος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης της Γαλλίας Universite Paris 13, με τους απονεμόμενους τίτλους των Τμημάτων Νομικής των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ισχύουσας στην Ελλάδα νομοθεσίας.»

Β. Το αποτέλεσμα της αναγνώρισης των πτυχίων Νομικής του Paris 13-IdEF (βλέπε Π.Δ. 38/2010 όπως
τροποποιήθηκε και ισχύει με τους νόμους Ν. 4093/12 και 4111/13)

«Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος,[…] παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.[…]»

Αυτό σημαίνει ότι, η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου Νομικής κράτους μέλους της Ε.Ε. από το Σ.Α.Ε.Π. προσδίδει στον κάτοχό του το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων που έχουν και οι κάτοχοι πτυχίων ελληνικών Νομικών, δηλαδή, θα μπορεί να εγγραφεί στα μητρώα ασκουμένων των Δικηγορικών Συλλόγων, να γίνει Δικηγόρος, Δικαστής, Συμβολαιογράφος, να σταδιοδρομήσει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός επιπέδου Π.Ε. (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης), να διοριστεί ως καθηγητής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κ.α.

Υπενθυμίζουμε ότι, για τη κάλυψη θέσεων, κλάδων ή ειδικοτήτων των αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης (του Δημοσίου) γίνονται δεκτοί και κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ανώτατης ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Σ.Α.Ε.Π. του άρθρου 55 του π.δ.38/2010, ως επίσης και κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το Σ.Α.Ε.Π., σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ.2 του π.δ.38/2010, όπως κάθε φορά ισχύει.(βλ. άρθρο 26 παρ. 11 του π.δ. 50/2001 (Προσοντολόγιο) όπως ισχύει).

Επιπροσθέτως δε με βάση την γνωμοδότηση του 276/2015 του ΝΣΚ την οποία έκανε δεκτή το υπουργείο Εσωτερικών (βλ. https://www.esos.gr)

«Ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών, για τον οποίο προσκομίζεται βεβαίωση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Σ.Α.Ε.Π., όχι, όμως, και βεβαίωση ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., μπορεί να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 4024/2011»

Γ. Η διαδικασία αναγνώρισης

Ο κάτοχος πτυχίου Νομικής Πανεπιστημίου κράτους ? μέλους της Ε.Ε., εν προκειμένω της Γαλλίας, υποβάλλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στο ΣΑΕΠ και ζητάει την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης που κατέχει, με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος (Ελληνικής Νομικής).

Δ. Γραπτή δοκιμασία επαγγελματικής ισοδυναμίας

«Το Συμβούλιο (ΣΑΕΠ) δύναται να απαιτεί την υποβολή του αιτούντος σε γραπτή δοκιμασία εφόσον η εκπαίδευση που έχει λάβει αφορά ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από εκείνα που καλύπτονται από τους τίτλους που απονέμονται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος ή/και εφόσον η διάρκεια της εκπαίδευσής του υπολείπεται χρονικά από εκείνη που απαιτείται στην Ελλάδα[…].»

Το γεγονός ότι το ΣΑΕΠ δεν χρέωσε στον κύριο Μ.Π., κάτοχο τετραετούς Εθνικού Γαλλικού πτυχίου νομικής μαθήματα Ελληνικού δικαίου, σημαίνει ότι, επικύρωσε ως Ενιαία αρμόδια Εθνική Αρχή επιφορτισμένη να εφαρμόζει το πρωτογενές και το παράγωγο Ενωσιακό δίκαιο και τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ, με τον πλέον επίσημο τρόπο την πλήρη συνάφεια των δύο δικαίων.

πηγή αποσπάσματος: δελτίο τύπου Idef

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης,

Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ82-Μηχανολόγων - Β' ειδικότητας ΠΕ70-Δασκάλων - (Με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό) Υπεύθυνος ΣΕΠ στη ΔΔΕ Φλώρινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...